شیلنگ هیدرولیک

شیلنگ هیدرولیک چیست و ساختار و انواع آن کدامست؟

شیلنگ هیدرولیک یکی از انواع شیلنگ هادر صنعت است که مایع هیدرولیک را به اجزای هیدرولیک انتقال می دهد. این نوع از شیلنگها بر اساس ساختاری که دارند قادرند فشار و جریان مایع را کنترل کنند. شیلنگ های هیدرولیک از قطعات ضروری و مهم هرسیستم هیدرولیکی به شمار می روند.

اهمیت این شیلنگها به اندازه ای است که اگر به هرشکلی خراب یا پاره شوند درکل سیستم اختلال ایجاد می شود. بنابراین از تجهیزات مهم هر سیستم هیدرولیکی به شمار می روند. نکته ی مهم دیگر این است که باید در ساخت و مونتاژ این نوع شیلنگ نیز دقت لازم بکار برده شود.

شیلنگ هیدرولیک

ساختار تشکیل دهنده شیلنگهای هیدرولیک

این شیلنگها با توجه به نوع کاربرد غالبا از مواد مختلفی ساخته می شوند. الاستومرها، ترموپلاستیک ها و سیلیکون ها و گاها فلز و مواد کامپوزیت نمونه هایی از متریال تشکیل دهنده آنها می باشند.

برای انتخاب مناسب باید چندین فاکتور مورد توجه قرار گیرد. این موارد شامل محیط، نوع کاربرد، نحوه استفاده و غیره می باشد. اگر انعطاف پذیری نیاز باشد، شیلنگ هیدرولیکی لاستیکی انتخاب بسیار مناسبی است . اگر دوام و بقا مدنظر باشد شیلنگ فلور و پلیمر مناسب تر است که دوام بالایی دارد.

درحقیقت این مواد در سه بخش اصلی به کارمی روند تا شیلنگ هیدرولیک ساخته شود.

بخش داخلی

بخش اول لایه داخلی است . این لایه بایددارای انعطاف لازم بوده و با نوع مایعی که انتقال می یابد سازگاری داشته باشد. چنانچه مایع مدنظر برای انتقال تغییر کند باید شیلنگ آن نیز متناسب با آن تغییرکند. لاستیک مصنوعی ، ترموپلاستیک ها و تفلون عموما مواد تشکیل دهنده لایه داخلی می باشند.

لایه میانی

بخش دوم تشکیل دهنده شیلنگ های هیدرولیک لایه میانی آن است . لایه میانی در واقع لایه ای تقویت کننده است . ازآنجایی که سیستم های هیدرولیک در فشارهای بالا کارمی کنند وجود این بخش تقویت کننده و تناسب آن با نوع استفاده ضروری است. بخش میانی غلافی است که بسته به نوع شیلنگ به شکل سیم بافت یا سیم پیچ و یا نخ بافت ساخته می شود.

این لایه قابلیت این را دارد که مقاومت و ایستادگی شیلنگ را در برابر فشارهای بالا به خوبی تضمین کند.

لایه بیرونی یا خارجی

سومین لایه ای که درساختار شیلنگهای هیدرولیک نقش ایفا می کند لایه بیرونی است . این بخش به لایه خارجی یا لایه محافظ هم شناخته می شود. این لایه که معمولا از جنس لاستیک ساخته می شود وظیفه محافظت از شیلنگ در برابر عوامل گوناگونی را برعهده دارد. این عوامل ممکن است آب و هوا یا سایش و یا مواد شیمیایی باشند.

شیلنگ هیدرولیک از چه تشکیل شده

انواع شیلنگ هیدرولیک

شیلنگهای هیدرولیک به طور کلی دارای دو نوع سیمدار و نخ دار می باشند. نوع سیم دار شیلنگهای هیدرولیک خود به دو دسته ی شیلنگهای هیدرولیک سیم دار فشار بالا و سیمدار فشار متوسط تقسیم شده اند. مبنای این دسته بندی به ترکیبات لایه تقویت کننده برمی گرددکه  نوع استفاده و نحوه کاربرد شیلنگ در آن مهم تلقی میگردد.

از آنجایی که این شیلنگ قابلیت تحمل اختلاف دمای بالا را داراست از آن برای انتقال روغن در دمای مختلف و با فشار بالا استفاده می گردد.

آزمایشات نشاند داده است شیلنگهای هیدرولیک قادرند فشارواهی بالاتر از (350 بار) را به راحتی تحمل کنند.

برای بالابردن قابلیت مقاومت در برابر فشارهای بالا، تعداد لایه های سیمی بخش میانی افزایش پیدا می  کند. تعداد 4 الی6 لایه برای فشارهای بالا و تعداد 1 الی 2 لایه برای فشارهای متوسط مناسب است.برای فشارهای کمتر نیز از شیلنگ های هیدرولیک نخدار استفاده می شود.

کاربردهای شیلنگ هیدرولیک

بدیهی است در هر صنعتی که از سیستم های هیدرولیک استفاده می شود از شیلنگهای هیدرولیک نیز استفاده می گردد. این موضوع میزان کاربرد شیلنگ هیدرولیک را تاحدود زیادی  بالا برده است. نقش پررنگ ، اساسی و ضروری این نوع شیلنگ در سیستم های هیدرولیک کاملا روشن شده است.

طبق نظر سنجی که از صنعتگران در ایران صورت گرفت مصرف این نوع شیلنگها در سال جاری افزایش چشمگیری یافته است.

یک شرکت تبلیغاتی در سال گذشته به منظور تحقیقات بازار از صنتعگران یک شهرک صنعتی در ایران در مورد علت توجه به شیلنگ هیدولیک نظرسنجی به عمل آورد. نتایج حاصل از این نظرسنجی خیره کننده بود .این نظرسنجی درنهایت نشان داد که دلیل اصلی محبوبیت و کاربرد زیاد این شیلنگ ، انعطاف پذیری، دوام و بقا و قابلیت استفاده در محیطهای مختلف می باشد. البته برخی نیز به تنوع این شیلنگ ها و تناسب ساخت آنها با مایع قابل انتقال اشاره کرده بودند.

امروزه شیلنگهای هیدرولیک یکی از پرکاربردترین تجهیزات در صنایع گونان می باشند. مهمترین موارد کاربرد این شیلنگ به شرح زیر استک

1- استفاده در تجهیزات ساخت و ساز

بیل های مکانیکی، ماشین های زمینی، کمپرسی ها، لودرهای لغزنده، تراکتورها، بولدوزرها و ماشین های چمن زنی از این نوع شیلنگ بهره مندند.

2-استفاده در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی

سکوهای مته، تعمیر و نگهداری خطوط لوله، سیستمهای انتقال مایعات، جرثقیلها و تجهیزات پیشرفته بازرسی

3- صنعت خودرو

سیستمهای هیدولیک متعددی که درصنعت خودروسازی چه درماشینهای سبک و چه در ماشینهای سنگین و حتی در ماشینهای نیمه سنگین به کار می روند.

4- تجهیزات کشاورزی

کمباین، کودپخش کن، ماشین برداشت و کامیونهایی که در صنعت کشاورزی کارمی کنند موارد اصلی کاربرد این شیلنگ در صنعت کشاورزی می باشند.

5- موارد و برنامه های کاربردی

انواع خطوط مونتاژکاری، واحدهای برق هیدرولیک، امور رباتیکی، کارخانه های تولید کاغذ و تولیدیهای مختلف صنایع پمپ سازی